Silviu Bindea

Silviu Bindea

Carieră sportivă

Juniori:

  • Victoria Cluj

Seniori:

  • 1931-1932: Victoria Cluj
  • 1932 – 1939; 1940-1946: Ripensia Timişoara – 159 de apariţii, 88 de goluri în Divizia A
  • 1939 – 1940: CAM Timişoara

Echipa naţională

  • 27 de selecţii, 11 goluri

Antrenorat

  • CFR Timişoara, CAM Timişoara, Poli Timişoara, Ripensia Timişoara Juniori

Silviu Bindea s-a născut la Blaj la data de 24 octombrie 1912 într-o familie cu 7 copii, trăind o copilărie impovărată cu greutăţi. Împreună cu familia, se mută la Cluj la vârsta de 5 ani, ca peste doi ani să primească o lovitură care l-a marcat, decesul mamei sale. ˝Mi-aduc aminte că tata m-a dus în camera unde a fost pusă mama pe catalf. I-am sărutat mâna.˝, rememorează Bindea acest episod trist al copilăriei sale.

În 1926, la vârsta de 14 ani, a fost legitimat la Victoria Cluj, club pentru care evoluează până în 1932, devenind unul dintre cei mai populari jucători ai acelor vremuri din oraşul de sub dealul Feleacului.

În vara anului 1932, Ripensia a fost invitată la Cluj, unde a disputat două partide contra Victoriei, dispute încheiate cu rezultatele de 4-4, respectiv 5-4 în favoarea Ripensiei. Bindea i-a marcat lui Ripi 2 goluri în acele meciuri, iar după meci, Rudy Wetzer, nimeni altul decât faimosul atacant al Ripensiei, l-a întrebat, printre altele, dacă nu vrea să se transfere la Timişoara. Tentat de propunera lui Rudy, cel poreclit ˝reactorul˝ datorită vitezei sale debordante, s-a sfătuit cu tatăl său, iar după ce acesta i-a acordat acceptul, Bindea a ajuns la Ripensia.

Rudy Wetzer l-a ajutat în contiunare, oferindu-i cazare la o rudă de a sa, iar Bindea l-a răsplătit încă de la primul meci împreună, când i-a oferit acestuia două pase de gol, păstrând şi pentru el unul.

Binduţ era micuţ de înălţime şi firav, însă compensa prin viteza năucitoare, tehnica şi mişcările imprevizibile, iar acţiunile sale venite de pe extrema dreaptă erau letale. Dobay îl consideră unul dintre cei mai bun fotbalişti pe care i-a văzut vreodată. ˝ Pe cât de mic şi firav, pe atât de bătăios şi rezistent, Bindea era un adevărat coşmar pentru fundaşi. Se agăţa de orice minge, urmărea cu insistenţă, crea situaţii de gol din acţiuni compromise. Mi-aduc aminte că el a marcat nenumărate goluri urmărind mingile scăpate de portari şi chiar loviturile care mergeau razant cu poarta.˝

Considerat ˝Sabia lui Damocles˝ deasupra capului apărării adverse, Bindea a fost unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti români dintre cele două războaie mondiale.

În 1948, alături de Vasile Deheleanu, a cucerit cu Ripensia primul titlu de campioană naţională de juniori.

˝Reactorul˝ s-a stins în anul 1992.

Legende
0000-00-00
Glissando
Almira
Alvogen Labormed
Lagradia
Mewi
ILA Vorhaben
Casa de la Rosa
Ducodan
Cottontex
Dribling
Auto Vic
DI&SI PANIF
Restart Energy
Restart Energy
Constructim
Hotel Muntele mic
Hotel Poiana Mărului
Unibet
Multidiet
Get's bet