Istoria ne-a învățat că legendele rămân vii atunci când sunt purtate în suflet chiar și la ani distanță de momentul desfășurării acțiunii. Valorile care au făcut cinste clubului nostru vor avea mereu un loc aparte, mai ales în suflul motivației pentru perfomanță din care ne inspirăm pentru a clădi și a dezvolta în continuare fotbalul de care avem nevoie. 1 mai este o zi specială în calendarul Ripensiei pentru că îl sărbătorim pe legendarul fotbalist Nicolae Simatoc, care, astăzi, ar fi împlinit 100 de ani. 

Povestea mijlocașului de 1,92 m creionată la început în roșu și galben

S-a născut în 1920, în satul Grimăncăuți, pe atunci localitate basarabeană aflată în România. Chiar în anul 1934, în care România se califica la Campionatul Mondial din Italia, Simatoc pleca la Timișoara și făcea un pas imens spre cariera sa de fotbalist. Pe atunci, la doar 14 ani, s-a alăturat echipei de juniori a Ripensiei. La vârsta majoratului, semnează contractul de profesionist cu clubul roș-galben și în 1939 debutează în primul său meci oficial la echipa mare.

La doar 20 de ani debutează la Națională într-un meci pe care tricolorii îl câștigaseră cu 2-1 în fața Iugoslaviei. A adunat opt selecții pentru România, între anii 1940-1946, până când a plecat în Occident definitiv. Prima echipă la care a jucat a fost Internationale Milano, club la care a avut 17 apariții pe teren și cu care s-a clasat pe locul al doilea în 1949. Rămâne în Italia, dar se transferă în același an la o altă echipă și anume, Briscia Calcio în Serie B.

La 30 de ani, în 1950, devine decarul unei echipe mari din Primera Division și unul dintre primii români care se transferă la Barcelona. Debutează pentru catalani într-un meci contra celor de la Real Sociedad, un debut de excepție cu un gol înscris și alte trei pase decisive. A adunat 34 de prezențe în decursul a două sezoane petrecute în tricoul formației catalane, și nu a ratat celebrul „El Clasico” dintre Barcelona FC și Real Madrid CF (terminat cu scorul de 7-2). Barcelona a fost pe val în 1952, câștigase toate cele cinci trofee puse pe masă în acel an competițional: campionatul, Cupa Spaniei, Copa Eva Duarte de Peron (competiția care a precedat Supercupa Spaniei), Copa Martini & Rossi (trofeu internațional amical), plus Cupa Latină (cea mai importantă competiţie europeană din acea perioadă). 

După aventura Barcelona, a rămas în Primera Division încă un an, dar la Oviedo ca mai apoi, la 33 de ani, să se retragă. Îmbrățișează și meseria de antrenor și conduce câteva echipe mai micuțe din punct de vedere al performanței. Emigrează în 1963 în Sydney, Australia, unde își petrece ultimii ani din viață.

Aventura fotbalistică a început pentru Nicolae Simatoc chiar la Ripensia unde și-a petrecut patru ani de juniorat și doi la echipa mare. Bazele, dar și dezvoltarea sa s-au clădit la prima echipă profesionistă din România și, care a devenit între timp, etalon pentru alte proiecte fotbalistice de succes. Astfel, fostul mare jucător a crescut în sânul unei echipe care impunea respect atât pe teren, cât și în afara lui, iar cariera sa ne-a demonstrat calitățile sale fotbalistice. Astăzi, ar fi împlinit 100 de ani, dar va rămâne, în continuare, una dintre inspirațiile noastre multă vreme.

 

Articole recente

Glissando
Almira
Alvogen Labormed
Lagradia
Mewi
ILA Vorhaben
Casa de la Rosa
Ducodan
Cottontex
Dribling
Auto Vic
DI&SI PANIF
Restart Energy
Restart Energy
Constructim
Hotel Muntele mic
Hotel Poiana Mărului
Multidiet
Multidiet
Multidiet