Vineri, 24 iulie, echipa noastră și-a încheiat cantonamentul de la Buziaș. Cu această ocazie, antrenorul principal Cosmin Petruescu a oferit un interviu site-ului nostru pe tema respectivului stagiu, a situației transferurilor și a ambițiilor Ripensiei UVT în sezonul 2020/21.

- Care sunt concluziile antrenorului după acest stagiu de pregătire?

Consider că a fost un stagiu de pregătire foarte reușit. Am avut condiții foarte bune, atât de cazare, cât de și de masă. De asemenea, și condițiile de pregătire au fost la nivel înalt. Chiar, pe această cale aș vrea să le mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate, dar și pentru faptul că s-au străduit să ne pună la dispoziție tot ceea ce am avut nevoie.


- Care au fost punctele forte si care au fost punctele slabe, remarcate de către antrenorul echipei?

Singurul neajuns a fost imposibilitatea de a disputa jocuri de pregătire. Deși am perfectat trei astfel de partide de verificare, din păcate a trebuit să le anulăm și să le înlocuim cu jocuri-școală, deoarece adversarele noastre nu au putut să facă testarea necesară în timp util. Dar, sperăm că am găsit metodele și mijloacele ideale pentru a înlocui astfel de jocuri.

Chiar dacă din punct de vedere al succesiunii metodice, mi-aș fi dorit o altfel de abordare a acestor partide de pregătire, aș fi vrut niște adversari mai accesibili, în condițiile în care în prima parte a pregătirilor am pus accent pe acumulări fizice. Din păcate, această succesiune metodică de care vorbeam nu a mai putut fi respectată


- Care este obiectivul echipei după plecarea unor jucători importanți ?

Chiar dacă a plecat o serie importantă de fotbaliști, obiectivul pe termen scurt este acela de a încerca să obținem o clasare superioară edițiilor anterioare. Știm că va fi dificil acest lucru, întrucât cei care au plecat au fost jucători cu o prezență constantă la nivelul Ligii a 2-a. Am explicat la momentul respectiv decizia noastră ca și club, viziunea și politica noastră în ceea ce ne dorim mai departe. La baza deciziilor noastre nu a stat latura strict fotbalistică, ci din contră,  latura care ține  de ceea ce ne dorim să construim pe viitor. Este vorba despre proiectul nostru  pe termen mediu și lung, care nu exclude însă rezultatele imediate.


- Se fac transferuri pentru întărirea lotului?

Chiar dacă nu am fost foarte prezenți în această perioadă în mass-media sau pe rețelele de socializare, îi asigur pe susținătorii  noștri că se lucrează intens la capitolul de transferuri. Suntem în contact cu mai mulți jucători. Mulți dintre ei, la ora actuală, sunt în plin sezon competițional, atât în campionatele interne, cât și în străinătate. Îi monitorizăm în permanență. Am considerat că este mai oportun să rămână acolo și să aibă parte de meciuri oficiale, deoarece, iată, la noi în țară avem probleme și cu disputarea jocurilor amicale. Ei și-au dorit asta, de a rămâne momentan la cluburile respective. Asta nu înseamnă că nu rămânem în permanentă legătură cu ei. Nu vreau să facem foarte multe transferuri, doar de dragul de a transfera, consider că este un nucleu bun de jucători la Ripensia. Știm exact profilul jucătorilor de pe posturile pe care dorim să le acoperim. Cu siguranță, în viitorul apropiat, numele jucătorilor pe care îi vom aduce vor fi făcute publice.


- Se doresc rezultate sau suntem o rampă de lansare pentru tinerii jucători?

Dorim să avem și rezultate, dar în același timp vrem și promovare, și formare de tineri, pe cât posibil proveniți din propria Academie. Cum am zis, este un proiect mai amplu, pe termen mediu și lung, care necesită timp și răbdare din partea tuturor celor implicați la Ripensia.


- Acum că ai cunoscut mai bine lotul, cam ce loc crezi că va ocupa,in tur măcar ?

Este greu de dat un pronostic acum, în ceea ce privește locul din clasament. La ora actuală, nu știm nici dacă sistemul din Liga 2 va fi organizat într-o serie sau două. Din acest considerent, este greu de făcut acum o prognoză privind viitoarea noastră poziție în tabelă.

 

- Se mai gândeste ”Ripi” la promovare?

Cu siguranță că Ripensia UVT se gândește la promovare, dar în același timp trebuie să fim realiști că în viitorul apropiat este destul de greu de atins această țintă. Asta din motive obiective. De pildă, cel al infrastructurii, deoarece din acest punct de vedere Timișoara nu este pregătită să organizeze meciuri de primă ligă. Apoi, așa cum am mai zis, ne dorim să ne consolidăm ca și club, entitate sportivă și academie. Vrem să avem în spate un centru puternic de copii și juniori. Dorim să facem pași mărunți, dar siguri.

Firește, ne gândim tot timpul la promovare, este un vis al nostru, un obiectiv final, dar în același timp vrem să avem în spate o bază solidă, pentru a avea continuitate dacă dorim această accedere în Liga 1.

 

- În ce compartiment sunt cele mai mari probleme? 

Dacă ne mai dorim doi-trei jucători, nu înseamnă că avem probleme mari în vreun compartiment. Ne dorim fotbaliști care să aducă un plus de valoare și experiență, atât în zona defensivă, cât și cea ofensivă. Cei care vor veni trebuie să aducă plus valoare și experiență.


- Cum este atmosfera în vestiar?

Atmosfera din vestiar este una foarte bună, pozitivă. Sunt mulți jucători tineri, mulți dintre ei au crescut împreună la grupele noastre de juniori. Cei puțin mai mari și mai experimentați i-au asimilat foarte bine. Am spus și cu altă ocazie, nu am venit la ”Ripi” pentru a produce schimbări radicale. Din contră, vreau să dau continuitate proiectului și să schimbăm doar acolo unde considerăm că lucrurile trebuie îmbunătățite.

 

- Ce jucător scoate cel mai bun timp la alergat? Care este cel mai tehnic jucător?

Interesantă întrebare privitoare la jucătorul care are cel mai bun timp la alergat, fiindcă nu știu dacă se referă la alergările de rezistență sau la cele de viteză. Noi la toate antrenamentele pe care le-am efectuat ne-am bazat pe lucrul cu mingea. Dacă întrebarea se referă la partea de viteză, după sistemele de monitorizare ale noastre, sunt doi jucători cu viteză foarte bună: Vasluian și Popovici.

În ceea ce privește cel mai tehnic jucători, chiar am fost surprins să constat că mare parte dintre fotbaliști au o calitate tehnică foarte bună, cu un bun control al balonului. Bineînțeles, cu un plus pentru cei din compartimentul median și cei care au experiență, mă refer la un Sârbu, Neagu sau Tudorache.


- Cum s-au comportat jucătorii tineri din propria pepinieră?

Sunt foarte mulțumit și de modul în care s-au comportat și tinerii din propria pepinieră. Mă refer atât la cei care au fost pentru prima dată într-un cantonament la seniori (cum ar fi cazul lui Vali Velcea, Sebastian Dan sau Mădălin Sturzu), cât și la cei care au avut deja contact cu prima echipă, cum ar fi Maric, Gladun, Vasluian sau Benea, la care se vede că au o calitate fotbalistică foarte bună. Se vede că au în spate o școală de fotbal foarte bună și se vede mâna lui Cristi Petcu, unul dintre cei mai buni antrenori la nivel juvenil pe care i-am cunoscut. Chiar, aș vrea să îl felicit pe Cristi pentru rezultatele avute la grupa 2002, atât sportiv, cât și ca formare a jucătorilor. Apreciez și proiectele pe care le-a demarat în cadrul Academiei.

În final, aș vrea să transmit din partea Ripensiei multă sănătate fostului nostru jucător Mario Contra, cel care a fost depistat pozitiv la testarea privind noul coronavirus!

 

Notă / O mare parte din întrebările din cadrul acestui interviu au venit din partea suporterilor noștri, de pe rețelele de socializare.

Articole recente

Glissando
Almira
Alvogen Labormed
Lagradia
Mewi
ILA Vorhaben
Casa de la Rosa
Ducodan
Cottontex
Dribling
Auto Vic
DI&SI PANIF
Restart Energy
Restart Energy
Constructim
Hotel Muntele mic
Hotel Poiana Mărului
Unibet
Multidiet
Get's bet