19 martie 2021

ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB ”RIPENSIA TIMIȘOARA, în considerarea valorilor pe care le promovează statornic, înscrise în actele sale constitutive, face următoarele precizări cu privire la incidentul care a avut loc în data de 13 noiembrie 2019 pe stadionul ”Electrica”, la meciul de fotbal dintre Ripensia Timișoara și ASU Politehnica Timișoara, din Liga 2, asociația noastră fiind organizatoarea acestui eveniment sportiv:

La acest joc a asistat și domnul Socodol Claudiu-Florin, persoană cu dizabilitate locomotorie, dependentă și imobilizată total într-un scaun rulant, însoțit de tatăl său, ambii fiind  suporteri ai formației ASU  Politehnica Timișoara, cărora le-am permis să vadă  partida din apropierea suprafeței de joc întrucât stadionul nu are, din păcate, dotările necesare spectatorilor cu dizabilități.

În contextul tensionat al rivalității dintre suporterii celor două echipe, arbitrii partidei au transmis delegatului echipei noastre, înainte de a începe repriza a doua, că staționarea celor două persoane în apropierea suprafeței de joc nu mai poate fi permisă și au impus plecarea lor în afara incintei terenului, din punct de vedere al regulamentului competiției clubul organizator fiind obligat să se conformeze.

Menționăm că decizia a fost luată pe fondul unor proteste vehemente ale publicului din tribunele stadionului și că evacuarea domnului Socodol Claudiu-Florin, persoană cu dizabilități, dependentă total de scaunul rulant și a însoțitorului acestuia din interiorul terenului trebuia făcută în condiții care să nu-l afecteze moral și să nu-i inducă sentimentul unei discriminări.

Domnul Socodol Claudiu-Florin, cu acel prilej, a acuzat comportamentul și limbajul agenților firmei de pază care au executat dispoziția arbitrilor, considerând că aceștia l-au discriminat din cauza dizabilității sale.

Regretăm mult acest incident (chiar dacă el nu a fost generat de angajații noștri) și îi prezentăm domnului Socodol Claudiu-Florin scuzele noastre, asigurându-l că nu a existat nicio intenție de a-l discrimina din cauza dizabilității sale.

Dimpotrivă, am dorit să-i asigurăm condiții cât mai bune de vizionare a meciului, respectându-i drepturile, încercând să surmontăm faptul că stadionul ”Electrica”, la fel ca întreaga infrastructură fotbalistică timișoreană, nu asigură facilitățile speciale de care au dreptul să se bucure persoanele cu dizabilități.

Îl considerăm pe domnul Socodol Claudiu-Florin un invitat special permanent și îl așteptăm cu plăcere la jocurile Ripensiei, indiferent de echipa pe care o susține, apreciind că o astfel de atitudine este în spiritul fair-play-ului care trebuie să domine disputele sportive.

Glissando
Almira